15 noiembrie 2011

Cum sa alegi un deshidrator casnic





Cand iti cumperi un deshidrator, este bine sa iei in calcul toate optiunile si nevoile tale. Primul lucru pe care il vei constata este forma aparatului. 
Poti alege unul in forma de cutie sau unul in forma de cilindru. Ambele modele au avantaje si dezavantaje. Dehidratoarele in forma de cilindru sunt dragute pentru ca, in mod obisnuit, sunt expandabile. Daca ai multe sau putine de deshidratat, poti adauga sau inlatura tavile.
La cele in forma de cutie marimea este fixa, asa ca daca ai putine alimente de deshidratat, sunt mai putin eficiente.
Avantajul modelelor in forma de cutie este spatiul mare pe fiecare tava si locatia dispozitivelor de caldura si ventilare. Fara orificiul mare din mijloc ai mai mult spatiu sa-ti asezi mancarea.
Pe de alta parte, la deshidratoarele in forma de cutie caldura si fluxul de aer vin din partea din spate. Aceasta inseamna ca un flux de aer orizontal trece prin toate tavile.
La un deshidrator circular, aerul cald vine din partea de sus si trece printre tavi. Acest lucru poate cauza mirosuri amestecate in cazul in care ai tipuri de alimente diferite. 
Referitor la capacitatea deshidratoarelor, chiar daca la cele circulare se pot adauga tavi, acestea nu sunt incluse in pret. Unele permit adaugarea a 20-30 de tavi, dar costul creste destul de mult. Pe de alta parte, cu cat ai mai multe tavi, cu atat timpul de deshidratare creste. Este nevoie, de asemenea, sa schimbi asezarea tavilor. Alimentele apropiate de ventilator se vor usca mai repede decat cele de pe tavile din partea de jos. Cu un deshidrator patrat nu ai nevoie de rotatia tavilor. Fiecare tava isi primeste portia de aer cald, in mod egal si sincron. 
In ceea ce priveste puterea, ai nevoie de un deshidrator suficient de puternic. 500 W pentru 10 tavi sau mai putin este ok. Cu cat ai mai multi watti cu atat e mai bine, cu conditia sa poti sa reglezi temperatura. 
Modelele mai bune inseamna ceva mai mult decat un dispozitiv de incalzire si un ventilator. Unele retete cer o anumita temperatura la inceput si una mai scazuta inspre finalul deshidratarii. Altele necesita uscarea peste noapte. Daca ai retete mai complicate, e bine ca deshidratorul sa aiba un timer si un termostat. 
Deshidratoarele sunt facute, de obicei , din plastic. Unele sunt facute din otel . Acestea din urma se gasesc, de obicei, in magazinele ce vand alimente si in restaurante, dar daca ai bani, le poti avea in propria bucatarie. 
In final, e bine sa te gandesti la bugetul tau. Deshidratoarele casnice au variante pentru toate bugetele. 
Poti sa cheltuiesti 50 de euro sau peste 200 de euro. Fie ca vrei sa usuci ierburi, carne, legume sau fructe exista un deshidrator care se potriveste tie si bucatariei tale.
Noua ne place Biosec de la Tauro Essicatori :)
In primul rand pentru ca este un deshidrator  orizontal .
Pentru ca are un sistem de reglare a temperaturii foarte usor de folosit.
Consuma putin.
Pentru ca   are garantie doi ani.
Pentru ca tinem preturile  jos  ( avem doar prezenta online, o singura persoana se ocupa de import,  primeste comanda, o livreaza si tine si contabilitatea :)
Si pentru ca noi il folosim de 6 ani si pentru legumele din  gradina si  pentru fructele din livada si pana acum  nu a cedat.

5 comentarii:

  1. Pana la urma care este recomandabil pentru o familie normala care are nevoie de el doar pentru deshidratare legume si fructe?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E chiar greu de spus :) . Daca aveti o gradina ( sau acces la ea ) sau cativa pomi la tara, e bine sa va luati unul cat mai mare. Daca nu ati mai avut unul niciodata, poate e bine sa va luati unul circular , obisnuit din comert, pana intr-o suta de lei ca sa va jucati cu el un sezon si sa va ganditi mai bine la ceea ce va doriti. Are capacitate mica, nu prea are reglaje si va puteti face planuri de viitor in deplina cunostinta de cauza. Cat despre cele cu flux orizontal, nu m-as duce neaparat spre inox. Biosecurile noastre italiene sunt ca un Logan. Iti faci treaba cu ele, sunt mari ( varianta 10) fiabile, si sunt produse in UE, asa ca nu sunt probleme cu cu diverse emanatii chimice ale plasticului . Ma rog, au si varianta de inox, dar n-o avem in stoc acum. Oricum, cu orice fel de model , de la orice firma, veti observa ca e mare diferenta intre fructele uscate de dvs. si cele uscate din comert. Mai aveti timp sa va decideti pana la capsunile din mai :)

      Ștergere
  2. Cat putem pastra fructele uscate? dar pestele sarat si uscat?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna, tocmai ce am cumparat un deshidrator dar nu scoate deloc caldura, doar ventileaza aer rece, e normal? Multumesc, Ele

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata,
      Normal ar fi sa scoata caldura. Pe nivele , daca se poate. Deshidratorul contine, in principiu, un ventilator care sufla intr-o rezistenta electrica. Probabil, rezistenta nu primeste curent, din cauza vreunui fir dezlipit. Nu e mare problema, duceti-l la un electrician si vi-l repara repede. Ce marca e ?

      Ștergere